Hypotheek eigen woning

Hypotheekrente eigen woning

Heeft u een eigen woning en een eigenwoningschuld. Dan is de rente op die lening aftrekbaar. U kunt in 2016 de eigenwoningrente aftrekken die u in 2016 betaalt. Heeft u dit jaar meer inkomen, dan kunt u overwegen om rente voor de eerste zes maanden van 2017 al in 2016 te betalen, zodat u die rente nu ook al kunt aftrekken. Bijkomend voordeel: op 1 januari 2017 hoort de rente die u al heeft betaald niet meer tot uw vermogen zodat u hier geen belasting in box 3 over hoeft te betalen.

Aflossen (kleine) hypotheek

Heeft u een eigen woning en nog maar een kleine eigenwoningschuld? Dan kunt u overwegen om deze (gedeeltelijk) af te lossen. Dan brengt u geen rente meer in aftrek, maar krijgt u ook niet meer te maken met het eigenwoningforfait. Aflossing is al gunstig als de te betalen rente daardoor lager is dan de bijtelling van het eigenwoningforfait. U hoeft niet de hele schuld af te lossen, hoewel dat wel meer voordeel kan opleveren.

Heeft u een woning met een WOZ-waarde die hoger is dan € 1.050.000, dan heeft u een verhoogd eigenwoningforfait (bijtelling). Ook dan is het voordelig om de schuld af te lossen.

Extra storting kapitaalverzekering eigen woning

Als u een kapitaalverzekering heeft, dan kunt u overwegen om nog voor het eind van het jaar een extra storting te doen. Daarmee bespaart u per 1 januari 2017 belasting in box 3 over het bedrag. Ook kan het rendement in uw kapitaalverzekering verbeteren.

Dit is ook mogelijk als u een spaarrekening eigen woning (SEW) of beleggingsrecht eigen woning (BEW) heeft.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.